Friday, May 8, 2009

Romania's Petrom borrows 400 mln eur for power plant

BUCHAREST, May 8 (Reuters) - Romania's top oil and gas group Petrom (SNPP.BX) said on Friday it had borrowed 400 million euros ($536 million) from international financial institutions to build a power plant.

Petrom, majority owned by Austria's OMV (OMVV.VI), got 200 million euros from the European Investment Bank and another 200 million from the European Bank for Reconstruction and Development. Both loans have a 12 year maturity.

The total value of the investment stands at 500 million euros. The power plant, which Petrom plans to build by 2012 in the southern town of Brazi, will have an 860 mega-watt capacity.

Around 20 percent of its capacity will be used solely by Petrom.

Earlier in the day, Petrom posted a 48 percent fall in its first-quarter net profit to 506 million lei ($163.5 million), mainly due to lower oil prices. ($1=3.094 Lei) ($1=.7462 Euro) (Reporting by Marius Zaharia; Editing by Jon Loades-Carter)

2 comments:

Anonymous said...

Petrom investeste in biogaz

Petrom are doar licente de productie si distributie si ii trebuie si licenta de furnizare pentru a se pregati de punerea in functia centralei de 860 MW de la Petrobrazi. Consortiul General Electric va construi si va livra la cheie, pana in septembrie 2011, centrala in cauza, care va folosi drept combustibil gazele. Compania deruleaza in prezent un studiu de fezabilitate pentru alta centrala electrica, bazata pe tehnologia combustiei de oxigen situata la zacamantul Turnu. Petrom vrea sa intre si pe piata energiei de Biogaz. Compania Petrom va dezvolta in parteneriat cu Arche Biogas NV pana in anul 2011 zece centrale de biogaz in Romania. Compania Petrom a semnat contracte de colaborare sa dezvolte proiectele in joint-venture cu compania Archea Biogas NV in valoare de 20 de mil. de euro. Prin Archea Biogas NV am gasit un partener cu care dorim sa realizam si reabilitarea conductelor de gaze aflate in incintele Petrom. Ca executor de instalatii si conducte necesare utilitatilor noastre, divizia Archea ME-LE Anlagenbau GmbH din Germania are o experienta vasta acumulata in trecut. In viitorul apropiat vom majora pachetul de actiuni la Archea Biogas NV pentru a sublinia intentia noastra de colaborare pe termen lung cu partenerul nostru pentru productia de biogaz in Romania.
Compania Petrom estimeaza pentru acest an un profit net de 1,11 mld.lei (255 mil. euro), cu 8,6% mai mare fata de castigul din 2008.

Comunicat de presa
Rodica Dina
Investors Relations

239 Calea Dorobantilor
District 1, zip code 010567
Bucharest, Romania

Petrom Press Office said...

In perioada 18-20 mai 2009 a fost postat sub forma unor comentarii anonime la anumite articole prezentate pe website-urile unor publicatii sau website-uri de stiri un text ce prezenta incheierea unui parteneriat intre Petrom si Archea Biogas NV. La finalul respectivului text a fost adaugata mentiunea "Comunicat de presa" si au fost folosite date de contact copiate de pe website-ul companiei, sectiunea Investor Relations. Petrom doreste sa atraga atentia ca aceasta informatie este complet neintemeiata, fiind generata si postata in mod abuziv. Pentru a fi evitate posibile interpretari sau preluari eronate, compania a solicitat eliminarea acestor comentarii si publicarea acestei dezmintiri.